Jumaat, 22 Februari 2013

sebuah perkongsian


Husnul zhan,tentangnya dan pengaplikasiannya dalam kehidupan

Martabat husnul zhan terletak di martabat yang kedua didalam martabat ukhwah.ini bermaksud sifat ini merupakan sifat yang amat penting bagi setiap umat islam. Dengan sifat ini,perasaan berprasangka buruk akan hilang jauh-jauh daripada diri kita.

satu kisah sebagai pengongsian. satu petang yang hening,datang seorang penduduk kampung menjemput seramai 30 pelajar sekolah aku datang ke kendurinya. sekolah kami berasal dari pondok,diantara sekolah yang lama dan memang berdekatan dengan rumah-rumah penduduk kampung. jadi memang  kebiasaan bagi pelajar menghadiri kenduri yang diadakan oleh penduduk kampung.selepas rakanku (kembar) merangkap exco kebajikan melaksanakan tugasnya,iaitu mengambil nama pelajar-pelajar yang ingin pergi ke kenduri, sahabt baikku juga mengikuti kenduri ini. kami bergerak dari asrama sebelum maghrib terus ke surau yang berdekatan dengan rumah orang kenduri, kerna kenduri akan diadakan selepas maghrib(alatul keda). ringkasnya,selepas aku dan sahabatku ini selesai solat maghrib sambil menunggu kawan-kawan yang lain selesai solat, kami duduk di belakang. tiba-tiba datang seorang lelaki yang kami agak ingin solat sekali bersama jemaah. aku telah berkata kepada sahabatku ini" sin,cuba ko tengok sah ke solat dia. kopiah yang dia pakai sampai tutup dahi dia"."ko ni cuba ko husnu zhan sikit".kata sahabat yang ku sayang ini. dengan tidak semena-mena,lelaki tadi telah membetulkan kopiah yang dia pakai sebelum mengangkat takbir.
conversation yang seterusnya adalah nasihat-nasihat emas yang diberikan oleh sahabtku ini. biarlah rahsia antara kami.hu3

itulah antara kisah yang berkaitan dengan husnu zhan. banyak je lagi kisah-kisah yang berkaitan dengan kehidupan seharian kita. aku yakin sahabat-sahabat,kawan-kawan dan rakan-rakan pembaca pasti ada pengalaman sendiri berkaitan dengan  perkara ini.

kita sebagai seorang daie mesti mengaplikasikan sifat ini dalam kehidupan kita di dunia ini. insya'allah,dengan perhiasan sikap ini didalam diri seorang daie. mad'uu pasti akan tertarik dengan diri kita dan seterusanya mengikuti apa yang akan kita bawa dengan izin alllah.

teori itu mudah, praktikal itu yang susah.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan